Bild med namnet Om oss

Logga för Nöjesstjärnan
Föreningen Nöjesstjärnan
En förening för framtiden

Själva idén bakom att skapa en bio med digital teknik föddes 2004.

Då hade Essungas dåvarande kultur- och informationschef Kajsa Ekedahl och Sture Larsson snappat upp att en landsbygdsbiograf kommit igång med den här tekniken. Det ledde till att det gjordes en projektansökan till Leader+.

Projektet gavs namnet Nöjesmetropol Nossebro. Samtidigt initierades bildandet av en förening som sedermera fick namnet Nöjesstjärnan. Och det är alltså den här föreningen som har drivit projektet och som kommer att svara för verksamheten framöver.

Föreningens mål är att öka det lokala nöjessutbudet och har gått från att i starten visa film minst en gång i veckan, vanligtvis söndagar, till att idag visa film vid tre eller fler tillfällen i veckan. Vi visar även sk. Live på bio. Det kan innebära direktsänd opera från Metropolitan i New York, men även balett från Moskva. Vår utrustning har inga begränsningar i vad som kan visas om det så är ett filmsamtal via internet eller förinspelat material, likväl som en direktsänd tillställning via satelit. Allt är möjligt.

Föreningen har idag ca 200 medlemmar och har växt stadigt sedan dess start. Arbetet sköts på ideell nivå av aktiva medlemmar. Detta är en grupp på c:a 20 personer. Att vara med och vara aktiv är något vi främjar. Önskar man vara med eller bara är nyfiken är man varmt välkommen att delta på något av våra möten, som vi håller en gång i månaden. Kontakta Kent Larsson på telefon 0705150840 för att få information om nästa möte.

Logga för Biograf Stjärnan i Nossebro
Biograf Stjärnan
Stjärnan för generationer

Du befinner dig på historisk mark. I snart hundra år har tårar fällts, skrattsalvor avfyrats och kärlek spirat här inne på Biograf Stjärnan.

Årtionden har passerat, epoker avlöst varandra och svartvit stumfilm bytts till digital 3D-teknik. Mycket har hänt sedan den första filmen visas i dessa lokaler under det glada 20-talet. På vägen utanför dominerar fortfarande häst och vagn. Från en biljettlucka i väggen ut mot Sturegatan säljs biobiljetter. Just denna kväll visas en film med det populära komikerparet Fyrtornet och Släpvagnen. Besökarnas skratt fyller salongen och den ljudlösa, fladdriga filmen accompanjeras av ett självspelande piano.

Det lättsamma 20-talet ersätts av det allvarsamma 30-talet. Börsen kraschar och den stora depressionen inleds. På Biograf Stjärnan får besökarna en möjlighet att drömma sig bort och året innan andra världskrigets utbrott visar vi den första färgfilmen: Snövit och de sju dvärgarna. Under andra världskriget har Nossebrobiografen hunnit bli en naturlig mötesplats och källa till omvärldsbevakning. Hela världen tycks finnas tillgänglig på vår bioduk. Och sedan rullar det på. Från kalla kriget och tv:s intåg, till hippis, yuppies och hippsters. Generationer har underhållits.

Här är vi idag, hundra år senare, i samma lokaler. Träbänkarna är utbytta. Filmduk och projektorer likaså. Precis som vi alltid gjort satsar vi på att ligga i framkant, för att du ska få en bioupplevelse i toppklass.

Bild med namnet Program


Programmet 14 dagar framåt


Fredag 24/05 kl. 19:30
Furiosa: A Mad Max Saga - Boka »
Lediga platser: 85


Söndag 26/05 kl. 15:30
Katten Gustaf - Filmen - Boka »
Lediga platser: 88


Söndag 26/05 kl. 18:30
En doft av kärlek: Pot ... - Boka »
Lediga platser: 90


Torsdag 30/05 kl. 15:00
Medlemsfilm - Utvandrarna - Boka »
Lediga platser: 90


Lördag 01/06 kl. 19:30
Furiosa: A Mad Max Saga - Boka »
Lediga platser: 90


Se hela programmet »


Biograf Stjärnan är belägen i Nossebro, Sturegatan 4.